Äntligen ”Babel för barn”!

Ni vet hur vi i litteraturförmedlarbranchen i flera flera år pratat om att det borde finnas ett bra kvalitativt tv-program om barnlitteratur för barn, ett Babel för barn ? Nu finns det äntligen! Fantastiska Estrids bokklubb! Det är inte SVT som ligger bakom, utan programmet kommer från Finland och är producerat av Fantaskop Films och Hufvudstadsbladet i samarbete med Den Finlandssvenska Läsambassadören, Förlaget och Richardsgatans bibliotek med stöd av Svenska Kulturfonden. Det är inget regelrätt tv-program, utan en videoserie eller en You Tube-serie.

Programmet, som innehåller hittills fyra knappt tio minuter långa avsnitt, leds av den pålästa programledaren Estrid. I varje program bjuder hon in gäster och en av dem är alltid en författare eller illustratör som hon intervjuar. Ett stående inslag är att gästerna ger Estrid tips i sitt eget skrivande, tips som är bra för alla barn som vill skriva. Till programmet finns en blogg där alla skrivuppgifter finns samlade tillsammans med alla program, pedagogiska tips, boktips till varje avsnitt och presentationer av alla medverkande.

Som jag ser det är det här att ta barnen och barnlitteraturen på allvar och liknelsen med Babel fungerar bra: En programledare lika skarp och snygg som Jessika Gedin som samtalar med aktuella författare i studiomiljö och varvar med lite råd och tips till tittarna. Ett program som jag verkligen rekommenderar lärare i år 1-3 att använda i skolan! Jag hade tyckt att det var roligt med lite längre avsnitt, men samtidigt gör de korta avsnitten att de är lätta att jobba med i grundskolans tidiga år där man har korta lektioner.

SVT’s lösning på tv-program om böcker för barn, Bokslukarna, har jag faktiskt inte sett ännu. Anledningen är väl helt enkelt att jag inte känner mig så värst pepp på den idén. Översatt till vuxen-tv skulle programidén vara att ta random vuxenbibliotekarie och bjuda in ett gäng trevliga läsintresserade kulturtanter och kulturmän för att diskutera olika genrer. Njä, det gör jag hellre själv med mina egna vänner eller min fantastiska bokklubb BULK än att titta på på tv. Det är ju författarna man vill möta i ett litteraturprogram!

Så klart kan man även se programmen på Estrids bokklubbs You Tube-kanal. Nya avsnitt kommer varannan måndag, nästa gång är 31/10.

En reaktion på ”Äntligen ”Babel för barn”!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s