Bokmässan 2017

Bokmässan 2017, seminarium "Mamma lever du?"

Foto: Lotta Davidson-Bask

Bokmmässan 2017 blev en lite lite avslagen tillställning. Utställare jag pratade med gissade på så mycket som 20% färre besökare torsdag-fredag och det var färre stora intressanta författarnamn i programmet. Men med det sagt så är bokmässan redan från början en så storslagen manifestation över bibliotek, bildning, möten, mångfald, böcker, skola, medier – ja, utbildning och det fria ordet kort sagt att det ändå blir en fet happening.  Som enskild besökare märkte man möjligen att det var lite kortare toaköer än annars, och visst saknade jag författarsamtalen i programmet, oftast är det de som är det mest givande, men jag lyssnade ändå på mycket bra.

Ovan kan ni se en bild från ett seminarium jag modererade, ett samtal mellan Annelie Drewsen och Christina Wahldén om deras gemensamma bok Lever du. Det var 20 minuter som gick alldeles för fort, vi hade lätt kunnat prata på i 40 minuter om denna tunna, men ändå innehållsmässigt stora bok.

Till nästa år hoppas jag att Bokmässan kan återfå sin forna glans som flaggskepp för det fria ordet. Med de fria orden följer även de åsikter som vi inte delar, men ska inte hindra oss från att mötas, prata, lära oss mer, lyssna på dem vi längtat efter att lyssna på och ignorera de som står i en ful monter längs bort i ett hörn och faktiskt inte förtjänar att vi lyssnar på dem.

Ett par fina och sansade röster har hörts om det här, jag skulle gärna vilja lyfta fram Patrik Lundberg som skrev så här i Aftonbladet innan Mässan, har ni inte läst det så läs gärna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s