Vad ska vi köpa på bokrean i år då?

Vad är egentligen en bokrea? Jag tycker att den borde vara lite rejäl för att räknas, så nu tänker jag bara tipsa om böcker som man kan lägga vantarna på för under 69 kronor. Och så har jag tittat i Akademibokhandelns reakatalog av den enkla anledningen att det är så mycket trevligare att bläddra i en papperstidning än att sitta och scrolla vid en skärm. Det är också roligare att besöka en fysisk bokhandel och om vi inte handlar där emellanåt försvinner de. På nätbokhandlarna finns säkert fler och mer storslagna reaerbjudanden, men de får ni hitta själva den här gången.

Men först några saker som får mig att fundera när jag bläddrar i nämnda katalog: var är ungdomsböckerna? 0-3 år, 3-6 år, 6-9 år, lätt att läsa, 9-12 och sedan tar det stopp. Varför? Just för det här blogginlägget gör det inget, ni kan nämligen istället titta på Bokfreak som tipsat om ungdomsböcker och jag är i stort sett enig med dem.

Förutom nämnda ålderskategorier är det gott om böcker för vuxna i Akademibokhandelns katalog. 46 av 63 sidor upptas av vuxenlitteratur. Varför, kan man ju undra, när barn- och ungdomslitteratur är ett segment som stabilt ökar i försäljning?

Men så till innehållet. För de minsta: Har man inte redan en Ut och gå av Anna-Clara Tidholm att läsa för sina minsta finns chansen att kapa åt sig den nu. Alfabeta har satsat på att ge ut den i stort format och det är det som är på rean så det är extra värt sina 69 kronor. Dessutom kan man fynda Tio små dinosaurier av Mike Brownlow för 49, vilket är ett riktigt fynd. Man kan också gärna satsa på en ALMA-mottagare, Det var det fräckaste av Holzwarth/Erlbruch är humor för alla åldrar. För lite äldre finns Lindenbaums Doris drar som ett måsteköp. Min egen allra första bekantskap med Lindenbaum var när jag köpte Glossas café på bokrean för mångamånga år sedan på tips från en kompis och det är ett inköp som håller än. Dessutom tycker jag att man ska unna sig Dziubac/Widmarks Lilla sticka i landet lycka för de fantastiska bildernas skull.

För slukläsare på låg- och mellanstadiet finns chansen att plocka med sig hem flera serier som ungarna bara kan mata i sig när de väl upptäckt dem. Man kan få Lassemaja-böcker för 59 pix och Älvböcker för 39, inte mycket dyrare än bussbiljetten till biblioteket. Dessutom finns ett par titlar av Hagmars Dalslandsdeckarserie liksom Bross Klass 1b-böcker för ynka 49. När barnen har slukat i sig dem glöm inte att ge dem vidare till en granne eller Röda korset. Eller varför inte – om de är i riktigt fin skick – till ditt skolbibliotek. Böcker är roligast om de läses.

Dessutom kan jag varmt rekommendera Livet enligt Dunne, Dödens bröder (men varför står det i texten att ”Opus Olsson är tillbaka” – detta är ju den första boken?), Mycket mer än en puss (Mårten Melins uppföljare till Lite mer än en kram, lätterotik för övre delen av slukaråldern), Monsterhavet (andra boken om Percy Jackson) och Zombiefeber. Och slutligen, ett tips som frångår min 69-kronorsgräns, Fantastiska fakta om djur som är värd sina 79 kronor och passar i alla hem, för alla åldrar och alla tider på dygnet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s