Om ljudböcker

Idag regnar det! Det är första dagen på mycket länge som vi får ett rejält sommarregn och så ovant det känns att sitta här och hoppas att det ska hålla i sig hela dagen… Men i alla fall blir det ju en utmärkt anledning att sitta inne och skriva. Och jag hade ju lovat en ljudboksspaning, så här kommer några av mina tankar om ljudböcker.

Först: jag är ingen ljudbokslyssnare. Jag har försökt i olika omgångar men det funkar inte för mig. Jag börjar tänka på annat och slutar lyssna helt enkelt. Det beror väl på att det att när man lyssnar öppnas möjligheten att göra något annat samtidigt, eller faktiskt att det nästan känns som att jag absolut borde göra något annat samtidigt: laga mat, påta i någon rabatt, städa. Så klart jag tappar fokus.

I våras fick jag plötsligt ett paket på posten. Det innehåll ett par superfina orangea hörlurar (jag älskar orange) och ett litet brev som gav mig en gratismånad på ett ljudboksförlag och en glad uppmaning att lyssna på Sanningen om Ester Gråbergs försvinnande, viket jag också gjorde. Men sen var jag faktiskt lite tveksam till om det var okej att publicera boktipset på vår gemensamma boktipsblogg BokLus. Den är ju till för vuxna som ska tipsa barn om böcker och då vill man ju att boken ska kunna vara tillgänglig på bibliotek för barnen, annars blir det hela lite meningslöst. Men efter lite konfererande med mina skolbibbliskollegor publicerade jag baserat på två argument. För det första var det åtminstone ryktesvägen troligt att boken skulle komma ut som pappersbok så småningom och kunna finnas på bibliotek. För det andra handlade det här om en lokal författare som kanske skolor runt om i vårt område skulle vilja ha som författarbesök och då kan det vara till hjälp för lärare och bibliotekarier som inte har tillgång till ljudboksappen att läsa om boken på BokLus.

Hur var upplevelsen då? Mja. För det första blev jag otålig av det långsamma tempot. Uppläsaren, som det rent objektivt inte var något alls fel på, läser med lite hes, långsam och ”spänningsskapande” tonfall, vilket irriterade mig enormt. Förmodligen skulle det passa mig bättre med en torr och saklig talboksinläsare, jag vill inte ha någon som filtrerar min läsupplevelse. Jag valde också att istället läsa en del kapitel i telefonen och fastän det inte är något optimalt format för läsning tyckte jag ändå att det var bättre.

Men trots min personliga avoga inställning tycker jag faktiskt att ljudböcker är en jättebra grej. Inte minst på sommaren när man reser mycket. Ljudböcker som passar hela familjen i bilen är till exempel en utmärkt gemensam läsupplevelse. Och även om argumenten mot ljudboksexplosionen är att det är kommersiellt och kanske kan trycka undan annan typ av ”tyngre” och kanske mer svårlyssnad litteratur, kvarstår faktum att folk lyssnar på böcker som aldrig förr och det är ju enbart bra. Kanske passar det den unga generationen ännu bättre. De som blir stressade av att läsa för att det innebär att de bara kan göra en sak samtidigt, de som är vana att titta på en teveserie, göra läxorna och chatta med kompisar samtidigt. Bättre att lyssna på en ljudbok än att inte läsa alls. Man övar sig ju inte på att avkoda textmassor, men andra fördelar med läsningen får man ju även med ljudböcker, till exempel utökat ordförråd, inre bilder, förståelse för andras världar.

Ett undantag mot mitt ljudboksmotstånd är vissa författaruppläsningar. Att höra Torgny Lindgren läsa sina egna böcker är till exempel fantastiskt. Och att lyssna på Kerstin Thorwalls egen inläsning av Det mest förbjudna gav boken ett enormt mervärde. För att inte tala om alla fina Astrid Lindgren-uppläsningar det finns.

Det är spännande att följa vad som händer med utvecklingen vad gäller ljudböcker och tryckta böcker. Den tryckta boken har varit dödsdömd så länge att ingen längre tror på det. Och framförallt nämnda unga generation verkar vad jag har märkt nästan svärma för den tryckta boken som artefakt och utgivningen – åtminstone av B&U-litteratur – är större än någonsin, och i den räknas inte ljudböckerna.

Det regnar fortfarande. Vilken tur, då hinner jag lägga mig och läsa en stund också. Jag har läst 19 böcker hittills i sommar. Jag vet – det är osunt mycket – men är man nörd så är man. Tack för att ni har läst, fortsätt nu att njuta av sommaren. Helst med en bok i händerna – eller i öronen!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s