Vi blickar framåt

Just nu lever vi i ovanliga tider. Inte så roliga, men spännande på ett dåligt sätt. Vi testar gränserna för vårt samhälle, vår förmåga till samarbete, lugn, källkritik och källtillit. Många av de saker som i vanliga fall lyser upp vår vardag ställs in: teaterföreställningar, utlandsresor, biovisningar och så vidare. Exempelvis har Litteralund blivit inställt och därmed det officiella boksläppet på min bok Klaras Läsprepp!

Landets skolor kämpar för att fortsätta att hålla öppet, hög sjukfrånvaro hos personalen till trots. Jag hoppas verkligen att vi lyckas! Att stänga ett lands skolor är att stänga en av de viktigaste samhällsbärande institutionerna. Och även om inskränkningen i allas vår frihet just nu sker för ett ytters gott syfte, att hindra smittspridning, så kan i alla fall jag inte låta bli att tänka på hur det skulle vara om syftet var ett annat. Då känns det tryggt att veta att det är expertmyndigheter som går i täten för beslutsfattandet. Kunniga tjänstemän och forskare, inte någon med en politisk agenda.

I allt detta får vi göra så gott vi kan. Här följer några få exempel på fina insatser:

Instagramkontot Skolbibliotekarierna tipsar den här veckan om e-böcker i mestadels fria resurser som man kan använda hemifrån.

Flera läromedelsförlag har gått ut och delat sina digitala läromedel fritt terminen ut, till exempel NE och Gleerups.

Malmö Live strömmar inställda konserter och andra kulturinstitutioner ligger i startgroparna för att följa efter.

Och så måste vi blicka framåt. Och idag har jag fått läsa min bok i satt format, redo för tryckeri. Det blir en bok, släppfestligheter eller ej och den kommer man ju att kunna läsa på sin kammare och planera spännande projekt i väntan på att coronakrisen drar förbi. För det gör den ju, även om det känns segt just nu.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s