Läsning, vaccin och tandborstning

I fredags jobbade jag hemifrån med att spela in en film till alla föräldrar på Matteusskolan. Det är ett led i att hela skolan just nu ställer om alla föräldramöten till digitala varianter. Hos oss har man valt att varje arbetslag gör en film, dessutom gör skolledningen en för hela skolan och så gör jag en som också kommer att gå ut till alla föräldrar.

I vanliga fall hade jag besökt föräldramöten live, och det jag då vill prata om är hur viktigt det är att läsa hemma med sitt barn. Så här (ungefär) säger jag i filmen:

”Här på skolan jobbar vi på med lässtrategier och läsförståelse och lästid, men vi behöver er hjälp för att på riktigt göra läsning till en angelägen sak i era barns liv.”

För så här är det: barn mellan 9 och 14 år är den grupp i samhället som läser mest. Detta beror så klart på att de tvingas läsa under skoltid. Men fritidsläsningen går ner, både bland barn i skolåldern och bland alla andra, det visar en ny rapport från Svenska förläggareföreningen.

I min film föreslår jag lite olika saker man kan göra hemma för att göra läsningen mer angelägen, en av de sakerna är att läsa själv. För vilken grupp läser minst i dagens samhälle? Jo, män i pappaåldern.

En man i pappaåldern som är angelägen om att vara en läsande förebild för sina barn är Expressens biträdande kulturchef och tillika författaren Jens Liljestrand. I dagens söndagskrönika skräder han inte orden utan skriver:

” Sluta säga att läsning ”inte får bli ett krav”, det får det visst bli. Du är förälder, du bestämmer, så tvinga dem. Att se till att barnen läser är inte bara en nyckel till skönhet och bildning, till medborgarskapet, till ett språk som vi kan bygga ett samhälle på. Läsningen är ett vaccin mot dumhet och faktaresistens, mot empatilöshet och ytlighet, i förlängningen mot barbariet självt. Det är helt enkelt en fråga om flockimmunitet.” (min fetning)

Han jämför att se till att barnen läser med att man ser till att de blir vaccinerade. I min film använde jag liknelsen med att tvinga barnen att borsta tänderna varje dag. Man gör det bara. Även om de inte vill. Det är en hygienfaktor.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s