Tjänster

 

skyltning Gailerskolan Anna N

Skyltning på Geijerskolans bibliotek efter bokprat. Foto: Anna Nordström

Bokprat
Fördjupad presentation av utvalda titlar. Ett bokprat kan vara tematiskt om att beställaren önskar ett särskilt ämne, exempelvis vänskap, värdegrund, medeltiden eller bra högläsningsböcker. Det kan också vara ett inspirationstillfälle med så blandade titlar som möjligt. Bokpratet kan vända sig antingen till elever eller vuxna i skolan. Inför ett bokprat i klass får skolans bibliotekansvariga en lista på titlar att köpa in till skolbiblioteket så att böckerna finns på plats att låna för eleverna.

Skapande skola
Skolor kan ansöka om Skapande skola-bidrag från Kulturrådet för bokprat med elever i klass. Villkoret är att skolan uppfyller skollagens och bibliotekslagens krav för skolbibliotek och vad kursplanen kräver, men utöver detta vill fördjupa sitt arbete med litteratur och läsning.

Föreläsningar och fortbildning
Jag har arbetat med skolbiblioteksutveckling i fjorton år i Lunds kommun. Under den tiden har jag tillsammans med mina kollegor på  mitt dåvarande skolområden Norra Fäladen, erhållit flera priser och utmärkelser. Detta ledde till många studiebesök och många inbjudningar att komma och berätta om vår framgångsrika verksamhet och om skolbiblioteksutveckling. Jag kan erbjuda inspirerande och kunnig fortbildning för de som står i begrepp att sätta igång, eller komma vidare med, arbetet med skolbibliotek och läsfrämjande projekt.

Föräldramöten
I det läsfrämjande arbetet är det viktigt att nå föräldrar, som är elevernas främsta läsande förebilder. Ett sätt att göra det är föräldramöten. Besök av skolbibliotekarie på föräldramöten brukar vara ett mycket populärt inslag bland både skolans personal och föräldrar. Jag brukar då prata om betydelsen av läsning, högläsning och föräldrarnas engagemang i sina barns läsning. Dessutom ger jag boktips på bra högläsningstitlar.

Moderator
Semenarieledare inom mina expertområden barnlitteratur och skolbibliotek. Även författarsamtal.

Litteraturgenomgång
En komplett genomgång av det bästa i den senaste/aktuella barn- och ungdomslitteraturen. Litteraturgenomgången går att avgränsa efter åldrar eller genom att välja enbart skönlitteratur,  facklitteratur eller lättläst. Beställes med god framförhållning.

Boksamtal, litteraturcirklar, litteraturrådgivning
Även andra specialanpassade tjänster inom barn- och ungdomslitteratur kan erbjudas efter överenskommelse.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s